Bertemu tak jemu, berpisah tak gelisah
Tinggalkan segala yang meragukan, ambil segala yang diyakini kebenaran...

Adab-adab bermesyuarat mengikut sunnah

Author: Afiq Kamaruddin

Bismillahirrahmanirrahim

Tidak dapat dinafikan, mesyuarat (meeting) merupakan agenda yang sering mendapat rungutan oleh sesetengah ahli di dalam sesebuah organisasi. Maklumlah, semasa mesyuarat macam-macam pula perkara dalaman dan luaran mula timbul. Sekaligus menjejaskan kesempurnaan pelancaran mesyuarat. Sebagai umat islam, kita harus menyedari bahawa konsep musyawwarah (syura) adalah salah satu tuntutan dalam membuat keputusan yang tepat demi kemaslahatan ummah. Andai pelaksanaan mesyuarat itu dijalankan dengan betul, bersesuaian dengan sunnah dan syariat, insyaallah sesuatu mesyuarat itu akan memberi manfaat. Bukan sahaja kepada ahli mesyuarat, tetapi juga kepada masyarakat kerana keputusan yang dibuat adalah keputusan yang terbaik yang diilhamkan oleh Allah melalui konsep perbincangan. Menyedari hakikat ini, ingin dikongsikan adab-adab mesyuarat mengikut sunnah yang saya dapat ketika melayari website koleksi soal jawab agama. Semoga dapat dijadikan panduan bersama bagi memastikan sesuatu mesyuarat yang kita hadiri mendapat barakah dan petunjuk daripadaNya demi mencapai keputusan yang terbaik.

1. Memulakan majlis dengan memuji dan memuja Allah swt serta berselawat ke atas Nabi saw. Seperti menyebut:

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله atau seumpamanya.

2. Tidak memperkatakan di dalamnya melainkan kebaikan sahaja. Sabda Nabi saw:

من كان يؤمن بالله واليوم الآخر، فليقل خيراً، أو ليصمت
Maksudnya: “Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia berkata perkata yang baik ataupun dia senyap.” (Riwayat Tirmidzi)

3. Tidak duduk diantara dua orang melainkan dengan izin mereka berdua berdasarkan hadith:

لا يحل لرجل أن يفرق بين اثنين إلا بإذنهما
Maksudnya: “Tidak dihalalkan bagi seorang lelaki, dia duduk antara dua orang lelaki (di dalam sesuatu majlis) melainkan dengan keizinan mereka berdua.” (al-Albani: Hasan Sahih, Sahih Abi Daud. Ahmad Syakir: Sanadnya Sahih, Musnad Ahmad)

4. Tidak boleh seseorang datang di dalam sesuatu majlis kemudian dia arahkan orang lain bangun lalu dia mengambil tempat orang tersebut. Perbuatan ini jelas dilarang oleh Nabi saw di dalam hadith baginda:

لا يقيم الرجلُ الرجلَ من مجلسه ثم يجلس فيه
Maksudnya: “Jangan seorang lelaki membangunkan seorang lelaki yang lain dalam majlisnya, lalu dia duduk ditempat lelaki tersebut.” (al-Bukhari)

Di dalam hadith yang lain:

نهى النبي صلى الله عليه وسلم أن يقيم الرجل أخاه من مقعده ويجلس فيه . قلت لنافع : الجمعة ؟ قال : الجمعة وغيرها
Maksudnya: “Nabi saw melarang seorang lelaki membangunkan saudaranya dari tempat duduknya, lalu dia duduk di situ.” Aku bertanya kepada Nafi’: “(larangan itu) ketika solat Jumaat?” Jawab Nafi’: “Ketika solat Jumaat dan selainnya.” (al-Bukhari).

5. Meluaskan majlis agar semua yang terlibat dapat ikut serta

6. Memelihara lidah dari perkataan-perkataan yang menyakiti orang lain

7. Menutup majlis dengan membaca kafaratul majlis. Sabda Nabi saw:

‏من جلس في مجلس فكثر فيه ‏ ‏لغطه ‏ ‏فقال قبل أن يقوم من مجلسه ذلك سُبْحَانَكَ اللّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ أشْهَدُ أنْ لَا إلهَ إلَّا أنْتَ أسْتَغْفِرُكَ وَأتُوْبُ إلَيْك إلا غفر له ما كان في مجلسه ذلك
Maksudnya: “Sesiapa yang berada di dalam majlis, banyak di dalamnya perkataan-perkataan lagha atau dosa, lalu sebelum bersurai dia membaca:

سُبْحَانَكَ اللّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ أشْهَدُ أنْ لَا إلهَ إلَّا أنْتَ أسْتَغْفِرُكَ وَأتُوْبُ إلَيْك
Maksudnya: “Maha suci Engkau Ya Allah dan dengan pujian kepadaMu, aku bersaksikan bahawa tidak ada ilah melainkan Engkau, aku memohon ampun kepada Engkau dan aku bertaubat kepada Mu.” (Al-Bukhari)

Semoga panduan panduan yang diberikan dapat memperhalusi kelancaran sesebuah mesyuarat demi mencapai keputusan yang terbaik. Ahli-ahli syura dikenali dengan gelaran (al-hallu wal-a'qdu) yakni yang bijak dan mentafsir keputusan. Justeru, perlunya kita untuk mengambil serius ketika menghadiri sesuatu mesyuarat. Jangan buat endah tak endah sahaja dalam mesyuarat kerana kita bakal dipertanggungjawabkan dengan apa yang kita putuskan bersama. Insyaallah, andai pelaksanaan sesebuah mesyuarat itu baik, yakinlah bahawa ganjaran Allah pasti tiba. Sesiapa yang menolong agama Allah, Allah pasti akan membantu dalam urusan agamanya.

Wallahua'lam

 

0 Response to “Adab-adab bermesyuarat mengikut sunnah”

Leave a Reply